Pakora patří k vůbec nejoblíbenějším občerstvením v Indii, je populární zejména na ulici. Pakory se připravují z různých druhů zeleniny a pak se obalují – namáčejí v besan těstíčku a následně se smaží.
Krok 1
Ve velké míse smícháme všechny suché suroviny, tedy: besan mouku (Cizrnová Mouká (1kg), prášek do pečiva, chilli v prášku (Chili mleté (100g), kurkumu v prášku (Kurkuma mletý (100g), sůl a hing (Asafoetida (50g). Suroviny dobře promícháme.
Krok 2
Přidáváme pomalu vodu a připravujeme si hladké a tekuté těsto. Můžeme těsto ochutnat a přidat sůl. Pokud dáváme přednost pikantnímu jídlu pak ještě přidáme chilli v prášku nebo další suché koření. Necháme stranou pro pozdější použití.
Krok 3
Pokud máme v lednici již rozmačkaný zázvor a česnek (Pasta česnek & zázvor (250ml ), pak to máme velice zjednodušené. V opačném případě si teď česnek a zázvor rozmixujeme a přidáme i čerstvé červené chilli.
Krok 4
Brambory a lilek si nakrajíme na tenší plátky a květák s brokolicí si rozdělíme do jednotlivých růžiček.
Krok 5
Dobře promícháme rozmixovaný zázvor, česnek a chilli se zeleninou a necháme stranou po dobu 15 minut. Jedná se o druh marinování pro zeleninu.
Krok 6
Rozehřejeme si olej na smažení. Ponoříme zeleninové plátky/kusy jeden po druhém, namočené v těstíčku a smažíme.
Krok 7
Otačíme po 2-3 minutách a smažíme také z druhé strany dozlatova.
Krok 8
Vezmeme si ubrousek a pokládáme na něj usmaženou zeleninu, tak aby se nasákl přebytečný olej.
Krok 9
Hotové zeleninové pakory ozdobíme chaat masalou ( Koření Chunky Chat Masala (100g). Podáváme horké s nějakým chutney (Chutney mátové (240ml),(Chutney z Tamarindu a Datle (240ml)) nebo jednoduše s kečupem.
Dobrou chuť!