Úvod »» Kardamom zelený celý (50g)
Green cardamom whole (50g)
Chhoti Elaichi
Je samotný kardamom ochlazující, ale v kombinaci s mlékem a sladkostí je zahřívající. Semínka jsou sladko- hořká a silně aromatická s výraznou chutí.Léčivý vliv: Používání kardamomu při běžném vaření působí močopudně, projímavě, pomáhá proti nadýmání a plynatosti, zmírňuje záněty, hrudní a krční potíže, bolest hlavy, zubů a uší. Pomáhá při impotenci, předčasném výronu semene, zvracení a bolestech břicha, onemocnění ledvin, žaludku, močového měchýře a rekta. Odstraňuje pocit pálení při močení a svrbění pokožky těla při kožních onemocnění. Používání samotného kardamomu podporuje trávení, uvolňování žluči a tlumí hojné močení. Posiluje srdce a játra a udržuje laskavou a příjemnou mysl a povahu a posiluje paměť. Působí proti jedům.
Použití v kuchyni: Významná součást směsí koření, zejména garam masály a kari, přidává se do slaného i sladkého jídla, pečiva, sušenek, do kávy, moučníků, do sladkých a vonných přípravků a nápojů.
Kardamom jako lék:
* Používá se ke zlepšení chuti většiny svých léčivých preparátů, jako jsou prášky, pilulky, lektvary.
* Výtečný žaludeční lék se připravuje umletím a smícháním stejného množství kardamomu, suchého zázvoru, hřebíčku a kmínu.
* Do sklenice mléka dáme na špičku nože kardamomového prášku a dobře povaříme. Do mléka přidáme lžíci medu nebo práškového kandovaného cukru. Pitím tohoto mléka každý večer dosáhneme vynikající paměti a odstraníme pocit pálení při močení. Působí též jako dobré afrodisiakum.
* Prášek vzniklý smícháním stejného množství pražených kardamomových semínek, anýzových semínek a kmínu se podává v dávce jedné čajové lžičky jako dobrý prostředek podporující trávení.