Úvod »Originální koření » Libeček semínko (100g)
Ajwain (100g)
Ajwain 100g (ÁDŽVAJEN)
Charakteristika: Ádžvajen za zahřívající, V-, P+, K-, chuti hořké a řízné.
Léčivý vliv: Ádžvajen je v ájurvédském lékařství velmi ceněn pro své protikřečové, teplo produkující a stimulující vlastnosti. Používa se proti průjmu, zvracení, atonii (svalové ochablosti), kolikovité bolesti, nadýmánií. Je posilující, pomáaha při trávení, močových kamenech a potížích s močením, při zvětšené slezině, při otocích, škytavce, nechutenství, vystřelující bolesti. Zvýšené kyselosti žakladu, zácpě a hemeroidech. Předáva své teplo játrům a žaludku. Používá se při chronických horečnatých onemocněních, černém kašli, choleře. Je rovněž výborným lékem k vypuzení měchovce (střevního parazita způsobuícího anémii). Pomáha odbourávat návyk na opium a napravuje poruchy způsobené užívaním opia. Velice účinný je na špatně se hojící vředz a ma afrodisiakální účinky.
Použití v kuchzni: Ádžvajen se přidává do tědta, z něhož se dělají purí a slané pečivo, do čatní a je součástí masál – směsí koření.
Ádžvajen jako lék:* Konzumace několika semínek ádžvajenu spolu s palmovým cukrem účinně chrání před zvracením při zvýšené kyselosti žaludku.
* Proti choleře, bolesti břicha a při trávicích potížích se pije ádžvajenová voda, tj. voda, ve které se jeden den louhovala semínka ádžvajenu.
* žvýká se jako osvěžovač dechu.
* Řídká mast (drcený ádžvajen rozetřený s vodou) pomáhá při mnoha kožních nemocech, jako jsou pihy, černé skvrny a uhry, dále na vosí štípnutí a bodnutí štírem.
*V podobě emulze se používá proti střevním parazitům.